Κάστανο, ο πρωταγωνιστής του χειμώνα
Μια από τις αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων, απόλυτα συνυφασμένη με τον ερχομό του χειμώνα, είναι το κάστανο (Castanea sativa). Ποιος δε θυμάται τον καστανά που κάνει την εμφάνισή του με τα πρώτα κρύα στους δρόμους της πόλης; Πρόκειται για έναν ξηρό καρπό νόστιμο και θρεπτικό, που η παραγωγή του βρίσκεται σε αφθονία στην Ελλάδα.
Ξηρό καρπό; Αλήθεια, είναι ξηρός καρπός; Τι κοινό έχει το κάστανο με τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια; Όλοι ξέρουμε πως οι ξηροί καρποί είναι πλούσια πηγή θερμίδων και λίπους. Το κάστανο, από την άλλη μεριά, δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος αλλά σε σύνθετους υδατάνθρακες, ενώ παράλληλα περιέχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό φυτικών ινών. Γι’ αυτή του τη σύσταση πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ως «φρούτο». Οι σύνθετοι υδατάνθρακες πέπτονται αργά και χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας για το σώμα, ενώ ταυτόχρονα δεν ανεβάζουν τις τιμές του σακχάρου αίματος.

Πλούσια πηγή Βιταμίνης C
Το κάστανο περιέχει το 72% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C. Ενώ είναι η πιο διάσημη βιταμίνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η βιταμίνη C συμμετέχει και στη διαμόρφωση των αιμοφόρων αγγείων, των χόνδρων, των μυών και του κολλαγόνου σε όλο το σώμα. Ως αντιοξειδωτικό προστατεύει επίσης τα κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και βοηθά στην απορρόφηση και αποθήκευση του σιδήρου.
Το κάστανο λοιπόν, ενταγμένο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ως σνακ για μικρούς και μεγάλους!
Συντάκτης: Αρεζίνα Καστή (Κλινική Διαιτολόγος)