0

Διατροφή το Πάσχα: Τι να προτιμήσω;

Το Πάσχα αποτελεί μία αγαπημένη οικογενειακή εορτή, καθώς είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να δεις φίλους, συγγενείς, να ζήσεις τα έθιμα και να απολαύσεις τα πασχαλινά γλυκά και εδέσματα. Όμως, για να μην παρασυρθείς, φρόντισε να έχεις τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνεις αλλά και του είδους των τροφών που επιλέγεις. Αναρωτιέσαι τι είναι καλύτερο να προτιμήσεις: αρνί ή κατσίκι, μαγειρίτσα παραδοσιακή ή μαγειρίτσα μανιταριών, περισσότερα λαχανικά ή αμυλούχα τρόφιμα στο πασχαλινό τραπέζι; Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο και οι απορίες σου θα λυθούν….

Αρνί vs Κατσίκι

Το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα είναι μια δημοφιλής επιλογή για πολλούς ανθρώπους την Κυριακή του Πάσχα. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι πιο τελικά είναι διατροφικά καλύτερο για να καταναλωθεί. Πιο συγκριμένα, από την μία πλευρά το αρνί αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τον μεταβολισμό του λίπους, των υδατανθράκων και της πρωτεΐνης. Επίσης, είναι πλούσιο σε σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ παράλληλα περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, το κατσίκι περιέχει το συνένζυμο Q10, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση και μειώνει την κακή χοληστερόλη προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αλλά, περιέχει μικρό ποσοστό πρωτεΐνης, καθώς και μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών οξέων και αρκετό νάτριο.

Συνεπώς, και τα δύο είδη κρέατος έχουν και καλά και επιβλαβή θρεπτικά στοιχεία. Αφενός, το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερο ολικό λίπος σε σχέση με το αρνί και αφετέρου το αρνί έχει λιγότερο νάτριο και περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με το κατσίκι. Επομένως, όποιο κι αν επιλέξεις, βάλε μια λογική μερίδα στο πιάτο σου, αφαίρεσε το ορατό λίπος και μην τσιμπολογάς όρθιος πάνω από τη σούβλα, γιατί έτσι κινδυνεύεις να φας πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.

Μαγειρίτσα Παραδοσιακή vs Μαγειρίτσα Μανιταριών

Η παράδοση προστάζει μαγειρίτσα ως το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο από τη νηστεία στα φαγητά του Πάσχα. Είναι στην ουσία μια θρεπτική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης θα ήταν καλό να περιοριστείς στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και να τη συνοδέψεις μόνο με σαλάτα και ψωμί.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα συνήθως περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Τα συκωτάκια και τα εντόσθια περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες απορροφήσιμου αιμικού σιδήρου και είναι πολύ πλούσια σε υψηλής ποιότητας αμινοξέα, υγιεινά λίπη, Β-βιταμίνες (ιδιαίτερα Β12), συνένζυμο Q10, και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Κ, οι οποίες προάγουν την απορρόφηση μετάλλων.

Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις την χορτοφαγική εκδοχή της μαγειρίτσας. Δηλαδή, αντί για εντόσθια και συκωταριά, η μαγειρίτσα να αποτελείται από με μανιτάρια. Τα τελευταία θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες
ποσότητες λίπους και σακχάρων και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μάλιστα, περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες. Και οι δύο εκδοχές είναι υπέροχες, γι’ αυτό όποια και να επιλέξεις καλή απόλαυση!

Λαχανικά vs Αμυλούχα Τρόφιμα

Στα εορταστικό τραπέζι προτίμησε να εφαρμόσεις την μέθοδο του πιάτου, δημιουργώντας ένα ‘’περιβάλλον’’ όπου δεν θα χρειάζεται να ασχοληθείς με τις ποσότητες ή τη ζυγαριά. Αναλυτικότερα, επέλεξε να γεμίσεις εξαρχής το πιάτο σου κατά το ήμισυ με τα αγαπημένα σου λαχανικά, φρέσκες σαλάτες, ψητά ή και βραστά. Όσο περισσότερη ποικιλία χρωμάτων, τόσο περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά θα λάβεις, που είναι ωφέλιμα για την υγεία. Μάλιστα, οι φυτικές ίνες που περιλαμβάνουν τα λαχανικά παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στο δείπνο του Μ. Σαββάτου όσο και στο πασχαλινό τραπέζι, εφόσον προστατεύουν απ’ την είσοδο όλης της ποσότητας χοληστερόλης και του ζωικού λίπους, μέσω της πέψης.

Το υπόλοιπο μισό πιάτο διαίρεσέ το δια δύο. Στο ένα ¼ τοποθέτησε τους υδατάνθρακες που επιθυμείς (π.χ. πατάτα, ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι). Και για το τελευταίο ¼ του πιάτου σου διάλεξε οποιαδήποτε μορφή πρωτεΐνης προτιμάς όπως: κρέας, κοτόπουλο, κόκκινα αυγά ή τυριά.

Συμπερασματικά, oι γιορτές και τα γιορτινά τραπέζια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και να απολαύσουμε όμορφες στιγμές μαζί τους. Μη χάσετε τις στιγμές αυτές σκεπτόμενοι το φαγητό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γεύματά σας συνειδητά, χωρίς υπερβολές αλλά ούτε και στερήσεις. Το φαγητό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να ευχαριστηθούμε τις γιορτές, αλλά τον συνδετικό κρίκο που θα μας φέρει όλους πιο κοντά.

Σχετικά Άρθρα