Διατροφικές συμβουλές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου είναι διπλή εορτή, εθνική και θρησκευτική γιορτή, καθώς εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Είναι μία ημέρα μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία καταλύεται η νηστεία και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, ελαιολάδου και κρασιού. Το παραδοσιακό γεύμα που καταναλώνεται τότε αποτελείται από τηγανητό μπακαλιάρο και σκορδαλιά. Τα τελευταία αποτελούν διατροφικούς πειρασμούς στους οποίους δύσκολα αντιστέκεται κάποιος. Θες να γιορτάσεις χωρίς ενοχές την ημέρα αυτή και χωρίς μεγάλη απόκλιση από το συνηθισμένο διατροφικό σου πρόγραμμα; Ακολούθησε τις παρακάτω απλές και εύκολα υλοποιήσιμες συμβουλές.
Μαγείρεψε υγιεινά τον μπακαλιάρο!
Ο μπακαλιάρος είναι ένα λευκό ψάρι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σε βιταμίνες. Αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και σεληνίου. Ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος του μπακαλιάρου, αλλάζει και η διατροφική του αξία ως προς τις θερμίδες και η περιεκτικότητά του σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες και το λίπος.
Κατανάλωσε τον μπακαλιάρο βραστό ή ψητό ή πλακί στον φούρνο, με σάλτσα τομάτας ή πανέ με βρώμη ή φρυγανιά ολικής, ούτως ώστε να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες. Εάν προτιμάς τον τηγανητό, δώσε προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσεις για να μην ξεφύγεις πολύ θερμιδικά.
Χρήσιμο tip! Τοποθέτησε τον τηγανητό μπακαλιάρο στο ¼ του πιάτου σου, ώστε να βάλεις δομή και όρια στην ποσότητα που θα καταναλώσεις.
Αν είσαι λάτρης του χυλού (κουρκούτι) που περιβάλει τον μπακαλιάρο, μπορείς να παρασκευάσεις «τηγανητό» μπακαλιάρο στο φούρνο! Χρησιμοποίησε δημητριακά ολικής σε τρίμματα ή τριμμένη φρυγανιά για το εξωτερικό περίβλημα και ψήσε τα φιλέτα μπακαλιάρου στον φούρνο. Θα ενθουσιαστείς από το πόσο τραγανά είναι και πόσες θερμίδες θα γλιτώσεις.
Κατανάλωσε τη σκορδαλιά με μέτρο!
Η σκορδαλιά είναι παραδοσιακά το συνοδευτικό του μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου. Έχει την υφή ενός πουρέ και ένα από τα βασικά της συστατικά είναι το σκόρδο. Το τελευταίο είναι ένα λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση και οσμή και περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και σεληνίου. Επιπλέον, το σκόρδο έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιυπερτασική δράση. Συνεπώς, καταναλώνοντας σκορδαλιά στο γεύμα σου, τα οφέλη του σκόρδου σε συνδυασμό με το σχετικά αυξημένο νάτριο του μπακαλιάρου, συμβάλλουν στην ισορροπία της αλμυρότητας του γεύματος!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής της σκορδαλιάς, οι οποίοι εκτός από το σκόρδο περιέχουν σαν βασικό συστατικό είτε την πατάτα είτε το ψωμί. Άλλες μαγειρικές συνταγές περιλαμβάνουν και ξηρούς καρπούς. Ωστόσο, ανάλογα με τα συστατικά της σκορδαλιάς αλλάζει και η θερμιδική της αξία.
Για να μην ξεφύγεις πολύ θερμιδικά προτίμησε να καταναλώσεις μια μέτρια ποσότητα, 2-3 κουταλιές της σούπας. Εναλλακτικά, βάλε την σκορδαλιά περίπου στο ¼ του πιάτου σου, μαζί με άλλες πηγές υδατανθράκων που θέλεις να καταναλώσεις.
Συνδύασε το γεύμα σου με λαχανικά!
Τα λαχανικά είναι η τέλεια επιλογή για να συνοδεύσουν τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά. Τοποθέτησε στο μισό πιάτο τη σαλάτα, είτε αυτή αποτελείται από ωμά είτε από βραστά λαχανικά.
Κράτησε ισορροπία μεταξύ των γευμάτων σου!
Επειδή την 25 η Μαρτίου είναι φυσιολογικό το μεσημεριανό σου να είναι πιο πλούσιο, προσπάθησε να κρατήσεις μια ισορροπία μεταξύ των γευμάτων σου. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα υγιεινό πρωινό και πρόσεξε μην παραλείψεις τα σνακ μεταξύ των γευμάτων σου. Έτσι, θα μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα που θα καταναλώσεις στο μεσημεριανό, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση φαγητού. Και τέλος, επέλεξε στο βραδινό σου να φας κάτι ελαφρύ.
Η 25η Μαρτίου γιορτάζεται παραδοσιακά από τα παιδικά μας χρόνια μαζί με συγγενείς και φίλους. Οπότε, είναι απόλυτα φυσιολογικό να καταναλωθεί κάτι παραπάνω από το σύνηθες. Παρόλα αυτά, απόλαυσε το φαγητό σου να κι από την επόμενη μέρα επιστρέφεις κανονικά στο πρόγραμμα διατροφής σου. Θυμήσου να μασάς καλά την κάθε σου μπουκιά και να τρως συνειδητά.
Να περάσεις υπέροχα!