0

Πιτούλα, η παραδοσιακή και πολυαγαπημένη

Οι πίτες, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, κολοκυθόπιτες, κρεατόπιτες, είναι δομικό συστατικό της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Από τη Θεσσαλιώτικη μπατζίνα ως την Ηπειρώτικη κοθρόπιτα κι από τη Σαρακατσάνικη στριφτόπιτα ως τη Θρακιώτικη μηλίνα, πίτα σημαίνει Ελλάδα.

Πολλοί διαιτώμενοι ρωτούν συχνά αν μπορεί να ενταχθεί αυτό το νόστιμο έδεσμα σε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι διπλή: ναι, αλλά και όχι. Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση εξαρτάται από το ποιος θα παρασκευάσει την πίτα και τι συνταγή θα ακολουθήσει.

Οι έτοιμες πίτες, είτε αυτές πωλούνται ψημένες σε ταχυφαγεία, είτε τις αγοράζουμε κατεψυγμένες και τις ψήνουμε στο φούρνο του σπιτιού μας δεν ενδείκνυνται να καταναλωθούν από έναν διαιτώμενο που επιθυμεί απώλεια βάρους και καλή υγεία. Ο βασικός λόγος έγκειται στην αυξημένη περιεκτικότητά τους σε τρανς ή υδρογονωμένα λιπαρά που υπάρχουν συνήθως στο φυτικό βούτυρο, το οποίο χρησιμοποιείται στα είδη αρτοποιείου, όπως είναι οι ζύμες και οι σφολιάτες. Τα αποτελέσματα του γαλλικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Έρευνας για τον Καρκίνο και τη Διατροφή δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του ορθού και του προστάτη. Παράλληλα με τα βλαβερά λίπη, αποτελούν θερμιδικές βόμβες που μπορούν να καλύψουν ένα ολόκληρο γεύμα!

Από την άλλη πλευρά, οι πίτες που ετοιμάζονται με σπιτικό φύλλο, αγνά υλικά και ελαιόλαδο (σε υπολογισμένες ποσότητες) ως λιπαρή ύλη, θα μπορούσαν να αποτελούν την ιδανική επιλογή για μικρούς και μεγάλους.

Για τους λάτρεις, λοιπόν, της πίτας προτείνουμε παρακάτω δύο εύκολες και υγιεινές συνταγές.

Light τυρόπιτα
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
300 γρ. κίτρινο τυρί light
300 γρ. ανθότυρο
1 αυγό (για τη γέμιση)
Πιπέρι, λίγο αλάτι, ρίγανη
1 κ.γ. άνηθο και δυόσμο
1 φλιτζάνι γάλα light (3/4 θα χρησιμοποιήσεις στη γέμιση και το υπόλοιπο για το
άλειμμα στο τέλος του επάνω φύλλου)
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σ’ ένα σκεύος θρυμματίζουμε το κίτρινο τυρί και το ανθότυρο αρκετά καλά. Προσθέτουμε στα θρυμματισμένα τυριά το αυγό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το πιπέρι, τη ρίγανη και 3/4 από το γάλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί. Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στο ταψί. Ρίχνουμε επάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με το υπόλοιπο γάλα (μία κουταλιά). Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.

Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το λάδωμα του ταψιού με μία λαδόκολλα για ακόμα λιγότερες θερμίδες.

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο με γιαούρτι
Υλικά
500 γρ. σπανάκι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος και μαϊντανός
λίγο αλάτι και πιπέρι
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. φέτα light
400 γρ. γιαούρτι 2%
4 αυγά
250 γρ. νερό
2 και 3/4 αλεύρι ολικής άλεσης

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κατόπιν προσθέτουμε την φέτα το λάδι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε το γιαούρτι με τα αυγά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το νερό και το αλεύρι. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και ρίχνουμε τη μισή ζύμη. Προσθέτουμε τη γέμιση. Στην υπόλοιπη μισή ζύμη προσθέτουμε λίγο νερό και την απλώνουμε πάνω στη γέμιση. Την ψήνουμε 1 ώρα περίπου στους 190 βαθμούς.

Συντάκτης: Αρεζίνα Καστή (Κλινική Διαιτολόγος)

Σχετικά Άρθρα