Διατροφή & Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια χρόνια νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου, ή αλλιώς γλυκόζης, στην κυκλοφορία του αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι ΣΔ, ο τύπου Ι και ο τύπου ΙΙ. Τύπου Ι χαρακτηρίζεται ο διαβήτης που οφείλεται σε παντελή έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό, συνήθως λόγω αυτοάνοσων διεργασιών στο πάγκρεας, με αποτέλεσμα την μη παραγωγή της. Τύπου ΙΙ χαρακτηρίζεται ο ΣΔ που εμφανίζεται λόγω συνδυασμού μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας αλλά και αντίστασης των κυττάρων στη δράση της ορμόνης αυτής, με αποτέλεσμα να μην εισέρχεται το σύνολο της γλυκόζης στα κύτταρα και να παραμένουν αυξημένα τα επίπεδά της στο αίμα. Ο ΣΔ Τύπου Ι αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή, σε μικρή χρονική απόσταση από τα γεύματα, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση της και η αποφυγή μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας. Ο ΣΔ Τύπου ΙΙ αποτελεί ακόμα ένα είδος νοσήματος όπου οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δρουν ως πρώτη γραμμή αντιμετώπισης.

Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο ρόλος της διατροφής

Η διατροφή έχει καίριο ρόλο στο ΣΔ. Μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 5-10% είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα αυτά. Μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσει τα λιπίδια και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.  Εξίσου σημαντική είναι και η έναρξη ή η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας . Όταν οι αλλαγές αυτές δεν επαρκούν, χορηγείται από τον θεράποντα ιατρό φαρμακευτική αγωγή με χάπι που διευκολύνει τη ρύθμιση του σακχάρου, ενώ το τελικό στάδιο στον Τύπου ΙΙ μπορεί να είναι επίσης η εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης, όταν πλέον το πάγκρεας είναι τόσο επιβαρυμένο, ώστε δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη.

Στο Dietcheck

Σκοπός μας είναι να εκπαιδεύσουμε τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι να υπολογίζουν τα ισοδύναμα υδατανθράκων έτσι ώστε να αντιστοιχούν το φαγητό τους με τις μονάδες ινσουλίνης. Είναι σημαντικό για τα άτομα αυτά η γλυκόζη στο αίμα να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα και να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές υπο- και υπεργλυκαιμίες. Στον προ-διαβήτη ή διαβήτη τύπου ΙΙ στοχεύουμε στην διατροφική εκπαίδευση του ατόμου, ώστε να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές στη διατροφή του ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών έχει ως στόχο τόσο την επίτευξη όσο κα τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης, λιπιδίων του αίματος και αρτηριακής πίεσης. Παρέχουμε πάντα εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση προσαρμοσμένη στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν ακολουθείται.