Διατροφή & Καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν έναν γενικό όρο που αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, οι οποίες προκαλούνται λόγω δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα τη στένωση των αγγείων και τη μη ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι περιφερικές αγγειοπάθειες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Ο ρόλος της διατροφής
Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι τροποποιήσιμοι, επομένως είμαστε σε θέση να επέμβουμε για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών. Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου, αφού επηρεάζει και άλλους παράγοντες κινδύνου και συγκεκριμένα τα επίπεδα των λιπιδίων, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος. Αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν, ακόμη, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Βέβαια, υπάρχουν και μη τροποποιήσιμοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών, όπως το φύλο, η ηλικία και η κληρονομικότητα.
Όσον αφορά τη διατροφή, όλοι οι ενήλικες, με ή χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου, πρέπει να ακλουθούν μία καρδιοπροστατευτική διατροφή η οποία να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, «καλά» λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού και την κατανάλωση αλκοόλ στις συνιστώμενες μερίδες. Αποδεδειγμένα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής μας αποτελούν θεμέλιο λίθο στην πρόληψη της διαδικασίας της αθηρωμάτωσης και είναι απαραίτητες ακόμη και κατά την παρουσία φαρμακευτικής αγωγής.
Στο Dietcheck
Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε το άτομο να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή του έτσι ώστε να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Η υιοθέτηση μιας διατροφής φιλικής για τη καρδιά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, να περιορίσει τη δημιουργία θρόμβων και να μειώσει τη αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επίσης, μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης το άτομο θα αναγνωρίζει τους διατροφικούς παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο και να είσαι στο χέρι του να τους προλάβει ή να τους τροποποιήσει.